torsdag 11 februari 2010

9 veckor 2 dagar

Har blivit vrålförkyld. Ringde till vårdcentralen för att höra om jag ska ta en bakterieodling för att se om jag behöver antibiotika. Distriktssköterskan sa att det är bara om jag är på väg att få lunginflammation men hur vet man det i förväg egentligen?

Såg just att jag stängt av anonyma från att kommentera min blogg. Det har jag ändrat på så finns det nån därute som varit sugen så är det fritt fram nu =)

5 kommentarer:

  1. Av min ortoped fick jag ett kort som jag ska visa upp varje gång jag söker vård. Där står:

    Denna person har en konstgjord led inopererad. Risk finns för spridning av bakterier via blodet till protesen som är mycket infektionskänslig.

    För att om möjligt undvika denna allvarliga komplikation rekommenderas antibiotikaskydd i följande fall:

    - Vid alla infektioner, oavsett lokalisation, som kan vara orsakade av bakterier. Före terapins insättande bör odling tas från misstänkt infektionsfokus.

    ---

    Har du sagt att du har en höftledsprotes? De borde ta en odling! Stå på dig! Och hoppas att du snart blir frisk, med eller utan antibiotika!

    SvaraRadera
  2. Jag hoppar rakt in i ditt senaste inlägg och hoppas förstås att du blivit bättre i din förkylning.

    Jag är höftledsopererad för fem veckor sedan (7 jan) och jag har precis börjat på sjukgymnastik.Jag är, vad jag förstår, rejält mycket äldre än "Livet på en höft", "höftledsoperationen" och dig själv(jag är 64 år). Ligger lite lagom på båda sidor i sängen - tycker faktiskt sömnen varit det svåraste med rygglägeeeee. Har äntligen börjat sova bättre - dock med viss tabletthjälp. Jag går nu med en krycka utomhus, en krycka inomhus eller med lite haltning utan krycka när det känns så (bara inne). Jag gör mitt träningsprogram, men jag undrar nu: 1: kör du bil och när började du i så fall med det? 2. Går du i trappor växelvis eller fortfarande med samma fot först - när ändrade du i så fall på detta? 3. Kan du ta på dig en strumpa utan strumppådragare och utan direkt smärta och när började du kunna det?

    Jag följer alla er tre på era bloggar och det har varit en tröst och stöd för mig att se att man får tillbaka sitt liv och inte behöver välja bort allt man tyckt varit roligt tidigare och som inte är inomhus!!!

    Krya på dig!

    Monika från Götet

    SvaraRadera
  3. Hej Monika, vad kul att få en ny höftkompis!
    Jag provade köra bil för första gången för två veckor sedan. Jag har ju opererat höger ben, gas- och bromsbenet, så opfoten måste vridas lite fram och tillbaka. Det var rätt obehagligt då men sen dess har jag provat några gånger och igår tyckte jag att det kändes helt ok. Vilket ben har du opererat?
    Trapporna tar jag växelvis numera. Det började jag med för kanske 4 veckor sedan och till en början bara i nedåtgående.
    Strumppådragaren använder jag, jag har inte ens provat att ta på en strumpa utan. Byxor och trosor tar jag däremot på utan hjälpmedel.
    Krya på dig du med!
    /Anna

    SvaraRadera
  4. Jag har också opererat högerbenet - provkände i en bekants bil härom dagen och tänkte att om det är riktig nöd så kan jag köra - annars cirka 7 veckor som det blev för dig tänker jag också blir bra. Skönt att höra att du går växelvis i trapporna - när jag går nerför känns det mest i knät(!) och vaden, uppför känns det som om benet inte riktigt orkar med hela min kropp. Men i alla fall, då kan jag fortsätta träna trappgång. Precis som du använder jag strumppådragare och trosor och byxor klarar jag utan hjälpmedel. En annan fråga - ljumsken - känner du av den när du lägger dig i sängen t.ex., just när du lyfter upp benet. Jag försöker stretcha framsida lår och då även ljumsken - är rädd att ljumskmuskeln blir för kort annars och ställer till besvär - hur tänker du?
    /Monika söndag förmiddag

    SvaraRadera
  5. Jodå, jag känner också av ljumsken även om det är mycket mindre nu än i början. Då kunde jag inte ens lyfta upp benet i sängen utan var tvungen att sätta mig och sedan hasa mig på plats. Jag stretchar också mycket, särskilt insida lår och ljumske. De musklerna har stelnat betydligt under min artrostid.

    SvaraRadera